duminică, 11 ianuarie 2015

RECENZIE - Printul mecanic (Dispozitive Infernale #2) de Cassandra Clare


Descriere:

În lumea magică a Londrei victoriene, Tessa Gray şi-a găsit în sfârşit locul, alături de vânătorii de umbre. Dar liniştea se dovedeşte a fi trecătoare când forţe întunecate din Conclav plănuiesc s-o înlăture pe Charlotte, protectoarea ei, de la conducerea Institutului. Dacă se va întâmplă acest lucru, Tessa va ajunge pe străzi, pradă uşoară pentru misteriosul Magistru, care urmăreşte să se folosească de puterile ei în scopuri nu tocmai nobile. 

Cu ajutorul lui Will şi Jem, Tessa descoperă că războiul purtat de Magistru împotriva vânătorilor de umbre este cât se poate de personal. El îi învinuieşte pentru o tragedie petrecută cu mult timp în urmă, din pricina căreia, susţine el, viaţă îi fusese distrusă. Pentru a descoperi secretele trecutului, cei trei prieteni călătoresc din Yorkshire-ul învăluit în ceaţă spre un conac de care sunt legate poveşti cumplite; din cartierele sărăcăcioase ale Londrei spre o sală de bal fermecătoare, unde Tessa descoperă că adevărul despre originile ei este mult mai sinistru decât îşi închipuise vreodată. Când se întâlnesc cu un demon mecanic, care-i transmite lui Will un avertisment, aceştia înţeleg că Magistrul le ştie fiecare mişcare – şi că unul dintre apropiaţii lor i-a trădat. 

Tessa realizează că inima îi bate din ce în ce mai tare pentru Jem, însă dorinţa de a fi cu Will, în pofida stărilor lui sumbre, continuă să o tulbure. Dar ceva se schimbă în Will – zidul pe care băiatul şi-l construise în jurul lui începe să se năruie. Dacă-l vor găsi pe Magistru, va putea oare Will să se elibereze de secretele sale şi să-i ofere Tessei răspunsurile legate de originea şi de menirea ei? 

În vreme ce căutarea Magistrului, dar şi a adevărului, îi pune pe cei trei prieteni în situaţii primejdioase, Tessa înţelege că, atunci când amesteci dragostea cu minciunile, poţi corupe chiar şi cea mai curată inimă.

RECENZIE:

Dupa cum se vede am inceput un mic maraton, pentru ca mi-am propus ca anul asta, sau chiar in zilele urmatoare, sa termin trilogia Dispozitive Infernale si seria Instrumente Mortale. 

Si inainte sa incep recenzia vreau sa spun ceva - foarte multi compara seriile si personajele, insa eu n-o fac. Pentru ca fiecare imi place in felul lui si seriile, desi se petrec cam in acelasi univers, sunt diferite, au un alt aer. Insa, daca ar fi sa-mi zic o parere, Instrumente Mortale imi place un picut mai mult, in momentul de fata. (poate si pentru ca e serie si am citit mai multe volume... printre alte motive)

Acest al doilea volum din trilogie mi-a placut mai mult ca primul dintr-un motiv si mi-a placut mai putin, tot din alt motiv. Si va zic si de ce.

Mi-a placut faptul ca s-a axat mai mult pe personaje, atat pe cele principale cat si pe celelalte, i-am cunoscut mai bine mental si sufleteste, am vazut ce vrea fiecare, ce simte, ce gandeste, ce temeri si vise arzatoare au. Plus ca avem ocazia sa observam si membri din celelalte familii, dar si dusmani de toate felurile. Il vedem iarasi si pe Magnus, ceea ce-mi face o placere cu fiecare ocazie. 
Iar din aceasta cauza, ca vedem mai mult personajele si cum evolueaza relatiile, de orice fel, dintre ele, volumul este foarte incarcat de emotii. Ca si-n volumul patru din Instrumente Mortale, ca sa aduc putin vorba, exista conflicte exterioare, unele mari ce-i includ pe toti, altele ce includ cativa, dar si cele interioare, care-i rod pe fiecare in parte. 

Faptul ca acest volum, cum ziceam, a fost puternic axat pe personaje, si pe trecutul si prezentul lor, te face cumva sa empatizezi si mai mult cu ele, dar ii contureaza si mai mult. Si n-am de gand sa vorbesc de situatia Will-Jem-Tessa, pentru ca nu pot. Si nici nu zic ca-mi place mai mult Will sau Jem, caci pentru mine ambii au plusuri si minusuri, si ii vad egali.

Acum sa vorbim de ce mi-a placut mai putin, si anume actiunea. E foarte greu, ca intr-un roman, sa ai centrare asa mare pe personaje si sa ai si actiune la fel de multa. Iar daca in cazul de fata personajele au tronat, atunci actiunea a fost mai putin prezenta si lucrurile au mers mai greu, uneori am avut impresia ca nu se intampla nimic si pe alocuri suspansul a fost de-a dreptul inexistent. Nu mi-a displacut ce s-a intamplat, dar am avut impresia ca putea fi mai mult, ca puteau fi mai multe raspunsuri gasite, ca puteam avea parte de mai multe informatii.

Si cu siguranta totul, sper, se va rezolva in volumul final al acestei trilogii, pe care abia astept sa-l citesc, si care din cauza a atator raspunsuri ce trebuiesc gasite si a atator situatii ce trebuie rezolvate si a atator tensiuni, va fi unul explosiv si, posibil, extrem de mare.

Recomand aceasta trilogie si seria Instrumente Mortale! Lectura placuta! : )

0 comentarii: