duminică, 4 ianuarie 2015

De veghe de Joydeep Roy-Bhattacharya - Nou la Polirom

Descriere:

Pornind de la mitul stravechi al Antigonei, De veghe surprinde un moment al operatiunii Enduring Freedom – razboiul impotriva talibanilor din Afganistan, care a durat mai bine de un deceniu si in care si-au pierdut viata peste doua mii de soldati americani.

 Dupa o noapte de inclestari violente cu insurgentii afgani, un grup de soldati de la o baza militara izolata din provincia Kandahar se confrunta cu o situatie-limita. O femeie afgana sosita din munti le cere trupul fratelui ei cazut in lupta. Sa fie o sinucigasa, o spioana sau doar o sora indurerata care vrea sa-si ingroape fratele dupa datina? 

Prin vocile femeii, soldatilor si interpretului lor, se contureaza nu doar raspunsul la aceasta intrebare, ci si imaginea obsedanta a realitatilor teribile ale razboiului. Redand in chip magistral atmosfera claustrofobica a bazei militare, unde personalul se lupta clipa de clipa cu amenintari nevazute, iar linia frontului este tot mai imprecisa, De veghe ofera una dintre cele mai impresionante si mai complexe imagini ale conflictelor armate din epoca noastra.

0 comentarii: