luni, 11 august 2014

Noutati la editura POLIROM


Una dintre cele mai controversate carti aparute in America, roman-cult al anilor ’90, American Psycho a declansat dispute aprinse, autorul fiind chiar obligat sa-si anuleze primul turneu de promovare a cartii din cauza amenintarilor. 

Devenit repede bestseller, American Psycho este un roman violent despre violenta. Patrick Bateman, personajul principal al romanului, este un tinar frumos, educat, inteligent. Ziua lucreaza pe Wall Street, sporind averea deja considerabila a familiei lui, iar noaptea se ocupa cu lucruri care ne inspaiminta pe noi, oamenii normali. 

Actiunea este plasata intr-o lume (Manhattan) si intr-o epoca (anii ’80) in care bogatii devin tot mai bogati, iar saracii si nebunii ajung pe strazi cu zecile de mii. Iata de ce Bateman, care este cu adevarat el insusi numai atunci cind tortureaza si ucide, se transforma in profetul unei orori apocaliptice. O oroare cu care nici o societate nu este pregatita sa lupte.



~~~

Un barbat si o femeie se intilnesc pe peronul unei gari pustii. El este profesor si a fugit din orasul in care locuia, terorizat de imblinzitorii de cobre. 

Ea se numeste Eleonora si si-a parasit la rindul ei orasul de teama dresorilor de ciini. Gara in care cei doi asteapta pare rupta de lume: ceasul nu functioneaza, iar pe un panou sint notate orele sosirilor si plecarilor, insa nu si destinatiile trenurilor. In apropiere nu se afla decit o mlastina, iar dincolo de ea – desertul.

 Profesorul si Eleonora sint convinsi ca pot incepe aici o viata noua, pina in ziua cind din pustiu isi fac aparitia imblinzitorii de cobre, dind tircoale refugiului lor.


~~~

Cantul regelui Gesar al Tibetului este inspirat de o legenda pe care Alai, indragostit de istoria si traditiile pamintului natal, a studiat-o timp de trei ani, intervievind artisti populari si stringind documente si materiale legate de aceasta adevarata Iliada a poporului tibetan. 

Povestea lui Gesar, cel mai tinar si mai viteaz dintre zei, trimis in lumea oamenilor pentru a se lupta cu demonii care le ameninta viata si libertatea, se impleteste cu destinul lui Jigmed, un tinar pastor din secolul XXI, ale carui vise sint framintate de vechile batalii dintre zei si demoni.

 Cele doua personaje vor incepe o calatorie de proportii epice urmind firul unei legende glorioase, iar Jigmed, inspirat de regele luptator care a unit poporul Tibetului sub domnia sa, va invata nu doar o lectie despre trecut, ci si despre prezent, descoperind cum sa-si infrunte propriul destin.




~~~~


Domnisoara Shimerda, curajoasa eroina a romanului Antonia mea, isi petrece copilaria pe paminturile fermei unei familii de imigranti, parintii alaturi de care munceste din greu sa-si cistige existenta.

 Istoria ei il are drept povestitor pe Jim, un prieten caruia-i schimba viitorul, dar pe care destinul il indeparteaza inca din copilarie. Multi ani mai tirziu, cind se reintilnesc, prietenul de altadata gaseste in Antonia un adevarat filon al vietii, o fiinta care a lasat victorioasa in urma nefericirile trecutului si traieste cu gindul la promisiunile viitorului.

~~~





J, protagonistul romanului lui Kenzaburo Oe, este un tinar care se izoleaza treptat de sotie si de prieteni, luptindu-se cu demonii propriei sexualitati si cu o tragedie din trecut. J evolueaza pe doua fundaluri distincte: o cabana de vacanta dintr-un catun indepartat de pescari, in care satenii ameninta tacut o femeie vinovata de adulter, si, pe de alta parte, o metropola cu un ritm al vietii trepidant, unde fiecare mijloc de transport in comun poate deveni un loc in care sa-ti descoperi esenta.

 In oricare dintre situatii, personajul penduleaza intre homosexualitate si perversiune, intre intimitate si spatiu public, intre adevar si simulacru. Cum realitatea cotidiana i se pare din ce in ce mai mult o amagire, J se pierde in lumea chikan-ilor, agresorii sexuali din mijloacele de transport. 

Povestea lui nu este insa spusa cu mila sau dispret, ci cu profunda empatie, autorul reusind sa surprinda in chip magistral zonele gri de incertitudine care constituie insasi natura umana.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Interesante aparitii!!

Madeline spunea...

Foarte interesante ! Cu siguranta le voi citi.
Multumim !