duminică, 25 mai 2014

Middlesex, Tacere, Mercedes-Benz, Puhoaiele primaverii, Foc palid - NOU la POLIROM


Roman distins in 2003 cu Premiul Pulitzer.

Middlesex este povestea unui hermafrodit american: Cal Stephanides, naratorul si protagonistul romanului, sufera de o anomalie genetica rara. Depasind criza declansata la paisprezece ani, cind isi descopera adevarata identitate sexuala, Cal decide sa evite procedurile chirurgicale de schimbare a sexului si sa ramina o persoana cu sex „de mijloc”. In jurul acestui destin se tese cronica unei familii pret de trei generatii, parcursul ei emigrational din Asia Mica pina la Detroit si reinventarea unei identitati individuale si de familie.

~~~~



Roman in curs de ecranizare in regia lui Martin Scorsese

O carte despre credinta si indoiala, Tacere descrie persecutiile la care erau supusi crestinii in Japonia secolului al XVII-lea, in timpul shogunatului Tokugawa. Trimis sa verifice zvonurile despre apostazia mentorului sau, Cristovao Ferreira, unul dintre cei mai de seama membri ai misiunii iezuite din Japonia, preotul Sebastian Rodrigues descopera in aceasta tara mai multe comunitati clandestine de crestini. Asistind neputincios la martiriul acestora, Rodrigues isi vede propria credinta pusa la incercare si incepe sa se indoiasca de un Dumnezeu care raspunde la suferintele credinciosilor sai doar printr-o tacere indiferenta. Vindut la rindul lui autoritatilor, supus la torturi cumplite si silit sa se dezica de credinta sa, Rodrigues are constiinta dureroasa a esecului, dar si revelatia faptului ca Dumnezeu este prezent intotdeauna, chiar si in tacere.

~~~~


Mercedes-Benz este un roman captivant, comic si trist in acelasi timp, conceput sub forma unei lungi scrisori adresate scriitorului ceh Bohumil Hrabal, dar si un omagiu adus acestuia. Din perspectiva autobiografica, Pawel Huelle scrie o carte despre iubire, despre trecut si prezent, in care masinile – si in special Mercedesul bunicului – au un loc indispensabil formarii. Cu fraze lungi, pline de expresivitate, Pawel Huelle spune povestea vietii a trei generatii de polonezi, incepind cu independenta de dinainte de razboaiele mondiale, trecind prin anii de comunism si ajungind la copilaria ce-l apropie de sfirsitul unui secol plin de momente istorice memorabile.

~~~~


„Hemingway este autorul care mi-a influentat cel mai mult tehnica – prin cartile lui, prin uluitoarea sa pricepere in arta scrisului.” (Gabriel Garcia Marquez)

„Ceea ce incinta la Puhoaiele primaverii este comicul de mare forta, o sageata satirica la adresa anumitor forme de afectare din literatura. Tinta travestiului absurd si grav al lui Hemingway e plasata intru citva in zona intelectuala inalta. In ultima instanta, scopul acestei carti este acela de a amuza. Si asta reuseste din plin.” (The New York Times)

~~~~~


„Aceasta opera ca un centaur, jumatate poem, jumatate proza, este o creatie de o frumusete perfecta, simetrica, stranie si originala. Desi vrea sa para o ciudatenie, ea nu poate ascunde ca este una dintre cele mai mari opere de arta ale acestui secol.” (Mary McCarthy)

„Pentru ca ne invita sa descoperim, Foc palid ne indeamna in acelasi timp sa respingem tot ce credem ca am descoperit. Cel mai bun roman al lui Nabokov, el este de fapt o paradigma a disuadarii.” (Brian Boyd)

„E curios cum o carte nu poate fi citita; ea nu poate fi decit recitita. Un cititor bun, un cititor adevarat, un cititor activ si creativ nu face decit sa reciteasca.” (Vladimir Nabokov)

0 comentarii: