vineri, 25 octombrie 2013

RECENZIE - Vinovatul de Lisa Ballantyne


Descriere:

Unele lucruri nu pot fi iertate niciodată...

Un băieţel a fost găsit mort pe terenul de joacă.
Avocatul londonez Daniel Hunter a ajuns un maestru al cauzelor pierdute. Însă viaţa sa se schimbă atunci când îl cunoaşte pe Sebastian, un băiat de unsprezece ani, acuzat că şi ar fi ucis prietenul.

Pe măsură ce află tot mai multe despre abuzurile din casa lui Sebastian, Daniel este copleşit de amintirile propriei copilării, când Minnie, mama sa adoptivă, l-a salvat, pentru ca apoi să l trădeze.

Simpatia faţă de Sebastian şi amintirile dureroase îl fac oare pe Daniel să nu mai vadă adevărul?

Ce s-a întâmplat pe terenul de joacă şi cine este vinovat de moartea băieţelului?

Punând sub semnul întrebării toate convingerile sale, Daniel înţelege cât de grave pot fi consecinţele unei erori.


Recenzie: 

N-am avut asteptari legate de aceasta carte, insa m-a intrigat subiectul si mai ales faptul ca Sebastian este acuzat de moartea altui baiat. Caci pana la urma, Sebastian e un copil si sa te gandesti ca e acuzat de o crima nu e ceva foarte placut.

Cartea este scrisa in asa fel incat vedem ce se intampla cu Sebastian, cum evolueaza lucrurile la proces, care-i toata povestea din jurul si din spatele crimei, aruncam o privire in familia lui Seb. Dar il cunoastem mai mult si pe Daniel, avocatul ce il reprezinta pe Sebastian. Cumva, Daniel cand era mic a avut parte de un tratament asemanator si reuseste sa empatizeze cu baiatul. Daniel, ajunge sa locuiasca la ferma cu Minnie si as spune ca a fost interesant sa vad cum, ei, de la doi straini, fiecare cu problemele si trecutul in spate reusesc sa isi traiasca viata. Vedem deciziile lui Daniel, regretele, felul cum regandeste anumite lucruri facute atunci, acum cu ochi si minte de adult. Oare a procedat bine intru totul? 

Sebastian e genul de pusti normal, adica e istet, chiar foarte instet pentru varsta lui, care se joaca cu copiii, insa a ajuns intr-o situatie cam incurcata. Am ramas surprinsa de comportamentul lui de-a lungul investigatiei, pentru ca nu stiu cum ar fi reactionat altii, insa as zice ca baiatul ascunde multe.

Vreau sa intelegeti ca asta nu e o carte tipica politista, adica are loc procesul, se cauta dovezi, apare politia, interogatorii si asa mai departe. Da, este si acest aspect, dar mai mult cartea se centreaza pe oameni, pe vietile lor, pe familie, pe trecut. E mai mult o radiografie a fiecarui om, a situatiilor grele prin care trece fiecare copil supus la stres sau cand ramane fara parinti. Daca sunteti in cautare de ceva alert si gen romane avocatesti atunci cred ca aceasta carte nu e pentru voi. E o carte mai calma, mai lenta, cu emotii, sentimente, multe amintiri si regrete, discutii mentale purtate intre copil si adult, felul in care un pusti poate ajunge sa riste inchisoare pentru ceva ce n-a facut. Sau a facut. Cine stie. 

Mie cartea mi-a placut, mi-am dat seama inca de pe la jumatate ca nu e un roman thriller adevarat, adica plin de intrigi si suspans si cine stie ce sfarsit bomba. Da, finalul este surprinzator, insa nu in felul acela. Daca voi credeti ca va plac aceste carti eu v-o recomand.


4/5

0 comentarii: