vineri, 2 august 2013

Statia polara de Matthew Reilly


Antarctica este ultimul continent necucerit, o intindere inghetata de vanturi taioase, furtuni de zapada orbitoare si crevase ucigatoare. La marginea acestui tinut nesfarsit se afla Statia polara Wilkes. Iar sub Wilkes este insusi Iadul... Dupa ce o echipa de scafandri amerciani dispare in adancurile apelor inghetate in timpul unei expeditii de explorare, lansand un SOS disperat si straniu, spre Wilkes porneste in ajutor o trupa de puscasi marini - dar si alte trupe de elita franceze si britanice, cu intentia de a pune stapanire pe statia polara. Caci adanc ingropat in gheturile vesnice este un secret pentru care moartea este doar un pret mult prea mic...




Parere: M-am tot gandit daca sa scriu aceasta recenzie sau nu pentru ca nu-s multe de zis despre carte, decat ca mie mi s-a parut foarte buna, un thriller cu adevarat plin de suspans si care merita citit. Plus ca descrierea deja ofera prea multe detalii si n-as vrea sa va dezvalui si eu mai multe si sa nu mai aveti parte de elementele surpriza si intorsaturile de situatie care te fac sa iti aproprii periculos cartea de fata, incercand sa citesti mai repede. Pentru ca actiunea devine foarte tensionata, miza este foarte mare, niciun personaj nu ofera mila si fiecare ar face orice pentru scopul sau: chiar sa-si ucida din oameni sau sa arunce tot in aer. 

Personajele sunt foarte bine conturate, chiar si cele secundare au parte de acea tusa ce le ofera individualitate si realism, iar povestea pare mai mult ceva real decat fictiune. Eu personal, pe tot parcursul cartii, mi-am dorit ca Schofield sa reuseasca, sa-si salveze oamenii si sa faca ceea ce-i bine. Desi n-a avut deloc o calatorie usoara, de-a lungul romanului si de foarte multe ori era sa moara. Dar sincer e un personaj foarte bine creionat, cu un caracter si o vointa foarte puternice, cu o dorinta de dreptate ce mie mi s-a parut bine inradacinata. Si-n acelasi timp e un lider potrivit pentru oamenii sai, dar care nu-si pierde cumpatul in situatiile limita *sau incearca sa nu faca asta*.

E o carte foarte buna, nu-mi pare rau ca am citit-o, desi eram sceptica, am mai patit cu multe carti sa sune bine si apoi sa fie dezamagitoare, dar aceasta nu-i asa. Te tine in priza pe tot parcursul lecturii, pana la ultimele cuvinte, actiunea incepe sa creasca si sa explodeze inca din primele pagini, nu-i plictisitoare, n-are timpi morti si acele momente calme sunt exact cand trebuie, ca personajele si cititorul sa ia o gura de aer inainte sa se cufunde iarasi in actiune. Daca va plac cu adevarat cartile pline de actiune si suspans, cu personaje bataioase si pline de ambitie, cu mister si lupta de toate felurile atunci eu va recomand acest roman. Si nu pot decat sa fiu fericita ca au mai aparut la noi inca 3 romane ale domnului Reilly, pe care sper sa le citesc curand si sa-mi placa la fel de mult.


5/5

0 comentarii: