sâmbătă, 1 decembrie 2012

RECENZIE - Iubitul nefericit de Alberto Moravia

Descriere:

Volumul Iubitul nefericit (1943) reuneste sapte povestiri, scrise cu eleganta si fluiditate. Fie ca este vorba despre un pusti a carui imaginatie infierbantata il face sa intre in conflict cu o pisica, fie ca itele povestii dau la iveala motive mai tulburatoare, precum incompatibilitatea erotica ce duce la disperare continua, muta, mai mult, la nepotrivirea individului cu insasi matca vietii sale, Moravia surprinde cu limpezime poetica momente de cumpana, de formare, din existenta personajelor. 

Tema iubirii infuzeaza aproape toate textele: pe rand, ea este tradata, devine chinuitoare cand nu este marturisita cum se cuvine sau consumata, de cele mai multe ori ramanand in stadiul de contemplatie, cea a martorului neputincios, care nu reuseste sa ia in maini firele vietii sale. Imaturitatea emotionala e pusa la incercare, calita, iar rigiditatea individului pasiv, imbolnavit de ritualizarea vietii, e si ea chestionata. 

RECENZIE:

N-as putea sa fac o recenzie acestei carti pentru ca aşa cum spune si descrierea volumul reuneste sapte povestiri diferite intre ele din punct de vedere al personajelor, al decorului, al statutului, dar sunt legate, zic eu, prin starea de tristete, melancolie, nesiguranta, iritare, depresie a personajelor. 

Daca ar fi sa spun o parere despre carte as caracteriza-o ca fiind un iubit nefericit care rememoreaza clipele placute, inecandu-se in tristete si enervandu-se crunt pe soarta. Sau as putea-o numi o ploaie rece de toamna când cerul plumbuit apasa asupra ta si-ti sfarma pana si cheful de a sta si a face nimic. Eu am citit cartea intr-o zi plina de buna dispozitie si m-a cam afectat aşa ca nu cred ca e ceva ce se citeste oricand. Sau poate a fost doar la mine acest efect. 

Din punct de vedere al scrisului este o lectura usoara, scurta si totusi placuta. Autorul creeaza imagini frumoase folosit detalii semnificative si jucandu-se cu starile personajelor sau incadrandu-le intr-un decor ce parca respira starea in care ele se afla. O pot numi o carte buna si atât, de 3 stele.

3/5

0 comentarii: